ELOHAY MAUZI

GOD VAN MIJN KRACHT

Elohay-Mauzi

ELOHAY MAUZI / mā·‘ūz·zî

In het oud-Hebreeuws betekent Mauzi plaats van veiligheid, bescherming, toevluchtsoord, bolwerk. Volgens het Cambridge Woordenboek is een vesting een groot, sterk gebouw of een groep gebouwen die tegen aanvallen kunnen worden verdedigd. 

God geeft ons een plaats van beschutting tegen onze vijanden,

Psalm 43:2 Ik vraag U om mij te beschermen.
Psalm 61:3
 Ten einde raad roep ik U om hulp, omdat ik niet meer kán. Heer, red me, want ik kan het niet alleen.
Psalm 37:39 Maar de Heer redt de mensen die leven zoals Hij het wil. Hij beschermt hen in moeilijke tijden.
Jesaja 25:4 Want voor de arme en zwakke mensen bent U een burcht geweest, een veilige schuilplaats tegen de storm, een schaduw tegen de hitte. Want het geweld van de machtige, wrede heersers is als een storm die tegen een muur beukt.

uit de basis Bijbel

Hoe vaak hebben we onszelf niet in situaties gebracht waarin we ons hulpeloos voelen? Waar ondanks ons geld, onze kennis, onze kracht… er niets is dat we kunnen doen om een ​​situatie te veranderen. Alles ontsnapt aan onze controle en we beginnen te ontdekken dat we de hulp nodig hebben van iemand die machtiger, groter en sterker is.
Op dat moment erkennen we dat alleen Hij ons kan helpen en dat we van Hem afhankelijk zijn.

Daar beginnen we ons te verbazen, want wat onmogelijk leek, begint voor onze ogen werkelijkheid te worden, door de kracht van God. Daar begrijpen we dat we zonder God niets kunnen doen.

In mijn zwakheid wordt
Zijn kracht vervolmaakt

Is daar dat Zijn macht wordt gemanifesteerd. Wanneer we geloven dat alles verloren is en dat alle hoop dood is, verschijnt hij met zijn macht, zijn glorie en zijn majesteit om ons zijn liefde, zijn redding en zijn welzijn te geven. In onze zwakheid kunnen we ons sterk voelen omdat we stoppen met dingen te doen met onze eigen kracht en dingen doen met zijn kracht, met Gods kracht, met geloof. De Heer gebruikt onze zwakheid om zich aan de wereld te tonen, om te bewijzen dat hij door onvolmaakte mensen zijn volmaaktheid kan tonen. Bron

Wat spreuken rondom dit thema

Slechte dingen gebeuren met iedereen 
God voorkomt niet altijd dat er slechte dingen met ons gebeuren, maar Hij helpt ons er doorheen. 

God heeft ons geen kalme reis beloofd maar wel een behouden aankomst. 

Gisteren is voorbij,
morgen komt nog,
vandaag helpt God.

Door een nacht, hoe zwart, hoe dicht,
voert Hij mij in ’t Eeuwig licht.

De Heer is mij tot hulp en sterkte:
Hij is mijn lied mijn psalmgezang.
Tel uw zegeningen.

Ja hoe mooi die spreuken die je tegenkomt als je op internet zoekt naar ‘behouden aankomst’. Ik heb dat altijd een beetje een ‘goed maker’ gevonden. Een antwoord, een reden, een uitweg voor alle ellende om ons heen of in ons eigen leven.

Zoek ik een uitweg of zoek ik God.

Wat een verschil eigenlijk als je er over nadenkt. Als ik God durf te vertrouwen voor je leven omdat Hij de God van mijn kracht is, dan is het een stuk minder zwaar. Heer help mij, kom mijn ongeloof tegemoet. Als ik de dingen die zo moeilijk zijn, los kan laten en in Gods handen kan leggen: dan kan Hij er iets mee doen, of niets mee doen. Maar dan is het niet meer aan mij. Het is dan voor mij belangrijk hoe ik erop reageer. Niet schouder ophalend, vanuit een houding: God zoekt het maar uit. Maar vanuit geloof en vertrouwen dat God de regie heeft en ik, hoe dan ook: veilig ben bij Hem. God vertrouwen en op Zijn kracht vertrouwen.

Wat kan ik hier nou mee?

Toen ik was opgenomen, wegens een ernstige depressie (2018) op de gesloten afdeling van het GGZ en op bed lag. Was het eerste wat ik begreep: “God is hierin” Ik ben niet alleen en ja het is de bodem van mijn put maar het is ook de stilte in de storm. Het oog van de storm. Stilte. Het schreeuwen in mijn hoofd was stil. Heel bijzonder dat ik God hoorde en voelde op dat moment. “Ik ben bij je”. Weken vooraf gaande dat ik niets hoorde of ervaarde van God. Was het de depressie die ervoor zorgde dat het licht er niet doorheen kon dringen? Het was zo donker en zo diep en vreselijk hopeloos. Moest ik eerst zo diep zinken of vallen? Deed ik niet mijn best om eruit te komen? Waarom nu pas, dat ik U ervaar? Zal ik het antwoord ooit weten? Sommige situaties zullen we hier op deze aarde niet begrijpen, misschien ooit in de eeuwigheid?

Elohay Mauzi – God van mijn kracht

Misschien is het dat wij in het hier en nu denken en God een heel ander tijdschema heeft dan wij. God staat buiten ‘onze tijd’, dat is wat ik wel ontdekt heb. Bij God is één dag als duizend jaar en duizend jaar als een dag. Daarom dat wij Zijn plan voor ons leven nooit ten volle zullen begrijpen. Wij hebben dat overzicht niet. Als je het probeert te beredeneren dan kom je er niet uit. Is de schepping nou wel of niet in 6 dagen gebeurd? (de 7e dag was een rustdag) Ik ga mijn denk hoofd er niet over breken. Want wij mensen denken in dimensies.
Wij denken 3 dimensionaal en voor God is een hogere dimensionale werkelijkheid. Pff. ik begin er niet eens aan om verder te denken. Maar het besef daalt wel in, ik ben afhankelijk van God ook al snap ik het allemaal niet. Ben ik beperkt en kan ik zover niet denken.
Geef ik mij helemaal over zoals ook schrijft:


Het is te wonderlijk om te begrijpen.
Het is te bijzonder, ik kan er niet bij ” 

Psalm 139:6

Helpt dit misschien?

Hoe God 1 is en ook 3 in dezelfde tijd

Een droom die geen bedrog is.

Ik droomde eens en zie, ik liep aan ’t strand bij lage tij. Ik was daar niet alleen, want ook de Heere liep aan mijn zij.
We liepen samen het leven door en lieten in het zand een spoor van stappen, twee aan twee;
de Heere liep aan mijn hand.

Ik stopte en keek achter mij en zag mijn levensloop, in tijden van geluk en vreugd van diepe smart en hoop.
Maar als ik goed het spoor bekeek, zag ik langs heel de baan, daar waar het juist het moeilijkst was, maar één paar stappen staan

Ik zei toen: ’Heere, waarom dan toch? Juist toen ik U nodig had, juist toen ik zelf geen uitkomst zag, op het zwaarste deel van het pad ’
De Heere keek toen vol liefd’ mij aan en antwoordde op mijn vragen:
Mijn lieve kind, toen ’t moeilijk was, toen heb Ik jou gedragen

Luister naar het lied van Remco Hakkert, Voetstappen in het zand

Uw kracht

De hele Psalm is prachtig. David had het hier ook moeilijk mee denk ik. Ik kan het niet uit eigen kracht, ik ben afhankelijk van Uw Kracht. Als ik zwak ben, roem ik in Uw kracht. God heeft Alle macht en Alle kracht, niets is te wonderbaar voor Hem. We willen eigenlijk helemaal niet afhankelijk zijn, maar we willen stoer zijn en ik kan het wel alleen. Maar juist als je durft te vragen:


“Heer ik kan het niet alleen”, dan kan Hij komen om je te helpen. Hij dringt Zich niet op, Hij wacht op jou.

Zeg het gewoon eerlijk tegen God.

mā·‘ūz·zî
Strong Bijbelvertaling